După ce se curăță o carie, cavitatea respectivă rămasă în dinte se va umple cu un material numit compozit. Aceasta este obturația sau plomba dentară. Obturatia cu compozit fotopolimerizabil este fizionomică (are aceeași culoare cu a dintelui natural), reface morfologia dintelui care s-a pierdut prin evoluția cariei și contribuie la păstrarea fără dureri a dintelui pentru o perioadă îndelungată. Materialele folosite sunt de ultimă generație, produse de lideri mondiali în domeniu și fiind bine tolerate de organism.
Sigilarea șanțurilor și fosetelor este o metodă de prevenire a cariei dentare. Pe fața ocluzală (cea cu care mestecam) a dinților laterali (măsele), există un relief alcătuit din cuspizi (proeminențe), delimitați de mici șanțuri și fosete (gropițe). Aceste șanțuri și fosete sunt locuri unde, din cauza formei specifice retentive, precum și a calității smalțului de la acest nivel, se dezvoltă cu predilecție cariile.
Acest lucru poate fi prevenit prin acoperirea lor cu materiale speciale, procedeu denumit sigilare. Recomandăm cu insistență acest tratament copiilor, mai ales pentru prevenirea apariției cariilor la dinții permanenți nou apăruți.
Prin această metodă profilactică se previne apariția cariilor și a sensibilității dentare cu 40-50%. Fluorul pătrunde în structura cristalină a smalțului, mărindu-i astfel rezistența la acțiunea bacteriană. Pentru a obține efectul maxim, fluorul trebuie aplicat pe un dinte curat de doua ori pe an. Gelul folosit în cabinet contine fluorură de sodiu și are un gust plăcut.