Cariile dentare

La exterior, dinții prezintă o structura dura numită smalt formată din fascicule mineralizate dispuse vertical. În timpul mesei, pe suprafață dinților se formează o substanță acidă care se infiltrează în fasciculele smalțului. În urmă acestui proces de demineralizare se pot formă puncte sensibile pe suprafață dintelui. Nedepistate, aceste suprafețe se deteriorează ducând la formarea cariilor. Fluorul ajută la prevenirea, dezinfecția și deteriorarea dinților încetinind procesul de distrugere a smalțului și grăbind procesul natural de remineralizare. Imaginile microscopice de pe suprafață ocluzala a dintelui arată acțiunea fluorului la nivelul smalțului dentar.

Sursele de fluor la îndemână sunt apă potabilă cu conținut de fluor, pastă de dinți și apă de gură. Dacă apă potabilă pe care o consumați are un conținut scăzut de fluor,atunci la recomandarea medicului acest conținut de fluor se poate suplimenta prin paște de dinți,ape de gură ,picături sau tablete.

Aceste tratamente se administrează pentru stoparea procesului de deteriorare a dintelui. Dacă suprafețele sensibile rămân netratate, se pot formă carii care trebuiesc tratate. Neglijate, cariile superficiale se adâncesc, ajungând la rădăcina dintelui și la camera pulpara, dând naștere abceselor dentare. Pentru tratarea lor e nevoie de tratamente de canal mai dureroase și de mai lungă durata.